Alleen ga je sneller, samen kom je verder!

 Alleen ga je sneller, samen kom je verder, soms zelf veel verder!

Je kent dat wel, ben je net lekker bezig, komt je collega, je leidinggevende of misschien wel je klant, iemand met wie je samen ergens aan werkt, ergens mee aan dat je op één of andere manier afremt. En stiekem denk je: “ik kan het beter allemaal alleen doen. Dan kan ik door, samen werken gaat zo langzaam.”

Ja inderdaad, waarschijnlijk zou je op dat moment zelf sneller gaan alleen. Maar dan. Wat zou je allemaal missen?

Datgene dat je afremt is waarschijnlijk een van de 2 volgende zaken.

De eerste heeft weinig met jou te maken maar is wel lastig voor je. Zoals ziekte of een lekke band bijvoorbeeld. Omdat je niet door kan of iets moet opvangen remt het je af. Wanneer er eens iets met jou is, zal die persoon het werk waar mogelijk voor jou opvangen of verzetten en zo zie je, de samenwerking zorgt wel voor continuïteit, samen kom je verder dus.

De tweede is lastiger. Wanneer je alleen werkt, kan jij helemaal alleen de koers bepalen. Er is niemand die je lastige vragen stelt, en alles dat je niet wilt zien, daar kan je je ogen gerust voor sluiten. Geen haan die er naar kraait. Zo schiet je goed op. Lekker efficiënt zou je zeggen. Want bedoeld of onbedoeld kan je collega je enorm confronteren met jezelf. Even goed de spiegel voor houden en de spotlight op je blinde vlek zetten.
Nu kan je twee dingen doen.
Je kan in de aanval gaan, alles ontkennen en de gevolgen daar laten zijn. Dan ga je niet sneller en kom je zeker niet verder.
Of je kijkt in die spiegel die je voorgehouden word, nu kan je gaan leren. En zo kom je samen verder.

Er zijn wel een paar randvoorwaarden om dit te kunnen bereiken, namelijk;
Je moet in staat zijn en bereid zijn tot zelfreflectie. Je moet jezelf kennen en nog meer willen leren kennen dus. En dat maakt kwetsbaar. Je moet laten zien dat je iets niet weet of nog spannender, het kan raken aan een oude pijn. Iets van lang geleden wat je op een of andere manier hier aan herinnerd en waardoor je op een bepaalde manier weerstand voelt. Misschien wel een beperkende overtuiging? Dat klinkt gevaarlijk om je daarvoor open te stellen en ook nog op je werk. Daar is een hele veilige omgeving voor nodig. En helaas is lang niet iedere werkplek veilig.

Gelukkig zijn er wel steeds meer bedrijven en organisaties die transparantie en openheid hoog in het vaandel hebben staan. Steeds meer plekken waar we aan het werk kunnen om de onnodige maskers af te gaan doen. Waar je samen kan leren hoe je veilig kan communiceren, waar je kan leren over jouw beperkende overtuigingen en wat ermee te doen. Om daarna echt samen aan een doel te gaan werken. Want samenwerken, echt samen werken is zo veel meer dan samen zorgen voor continuïteit. Zo kom je samen nog veel verder!

*Meike*

Volg ons ook via Social Media:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *