Wie geïnspireerd is wordt zelfsturend

zelfsturendWat beweegt jou?

Vanuit diverse rollen heb ik veelvuldig te maken gehad met kpi’s, met normen, doelstellingen, meetinstrumenten, zo smart mogelijke functioneringsafspraken. Ik had er altijd een beetje een haat/liefde verhouding mee.

Natuurlijk is het nodig en handig om te meten. Meten is weten. Normen en doelstellingen geven richting, geven informatie over waar bij te sturen. Essentieel voor je bedrijfsvoering.

Maar als ze nodig zijn om medewerkers te controleren, als het halen van de kpi’s de drijfveer wordt voor zowel de organisatie als de medewerker, dan wordt het in plaats van een middel, het doel. En dan mis je verbinding, dan mis je bezieling, bevlogenheid. En vooral ga je dan eigen verantwoordelijkheid missen. Persoonlijk leiderschap.

Persoonlijk leiderschap begint wat mij betreft bij zelfkennis. Weten wat jou drijft, weten wat je kan, waar jouw talent ligt, wat jouw waarden zijn, wat je belangrijk vindt. Maar ook weten waar je grenzen liggen, jouw valkuilen en je triggers. Ik geloof dat zelfkennis een voorwaarde is voor zelfsturing.

Als iemand weet waar hij het voor doet, weet waar hij naar toe wil en daarbij zijn eigen talent kan inzetten, dan ontstaat er intrinsieke motivatie. Dat is niet alleen heel fijn voor de productiviteit en kwaliteit, maar ook voor het plezier. En dat voelen je klanten ook.

*Irene Vermeer*

Volg ons ook via Social Media:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *