Volg jij je verlangen?

Volg je verlangenVolg jij je verlangen of laat je je bij voorbaat al beperken door de omstandigheden, door je gedachtes?

Dat laatste gebeurde in een workshop die we onlangs gaven. We introduceerde een oefening met als doel om jouw waarden helder te krijgen. Dus wat is voor jou belangrijk? Wat maakt jouw leven waardevol en zingevend? Wat wil je graag in en met je leven?

Meteen kwam daar de vraag uit de groep: “Ja maar , moet ik alleen maar uitgaan van wat ik wil, of moet ik ook rekening houden met de beperkingen die er zijn? Niet alles kan zomaar omdat ik het graag wil. In dit geval ging het om een wat oudere werkzoekende man. Die inmiddels voelde dat er heel veel niet meer mogelijk was.

Deze man hebben we uitgenodigd om juist zijn verlangen, zijn willen als uitgangspunt te nemen. Ga uit van dat wat jou kracht en energie geeft, van dat waar jij voor op wilt staan, van dat waar jouw ogen van gaan glimmen. Wat is dan jouw antwoord? Wat zegt jouw hart je dan?

En ga pas daarna kijken wat eventuele beperkingen zijn, waar je rekening mee moet houden. Want dat die er zijn, ja dat zal zeker zo zijn. We hebben nu eenmaal te maken met leeftijd, verantwoordelijkheid voor kinderen en vul maar in.

Maar gun het jezelf om niet bij voorbaat al vanuit die beperking te denken. Om jouw pad van mogelijkheden al bij voorbaat te versmallen.

En ja sommige keuzes en verlangens hebben consequenties, maar tegelijkertijd is er vaak zoveel meer mogelijk dan je vooraf bedenkt.

En wat we deze man ook meegaven was het volgende:

Stel jouw wens is eigenlijk om piloot te worden. Ja dat is op je 55e zeer waarschijnlijk niet meer mogelijk.

Probeer dan te kijken welke behoefte of verlangen er onder die wens zit? Heeft het te maken met vrij voelen? Met interesse voor vervoer of voertuigen? Met interesse voor grote machines? Met reizen? Of….?

Op die manier ontdek je wellicht waar het echt om gaat en zijn er wel andere mogelijkheden om hier invulling aan te geven en zo toch jouw verlangen te volgen! In een volgende baan of misschien wel ernaast. Want de kans dat deze man nog een baan vind die volledig zijn verlangens vervult is nu eenmaal redelijk klein, dat is de realiteit. Maar het betekent niet dat je al je verlangens de deur uit moet sturen. Er is vaak zo veel meer mogelijk dan je denkt als je breed blijft kijken en dus niet direct de beperking in gaat.

Volg jij je verlangen?

 

Volg ons ook via Social Media:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *