De kracht van jouw gedachten!

We don’t see things as they are,

We see things as we are!

Waar je in gelooft is je realiteit!

We hebben allemaal gedurende ons leven overtuigingen ontwikkeld. Gedachten die we geloven. Waarvan we soms niet eens in de gaten hebben, dat we ze hebben. Die we zo logisch en waar vinden dat we ze niet ter discussie stellen.
Dit op zich is niet erg. Wat wel jammer is, is als het beperkende overtuigingen zijn. Als ze negatief zijn en belemmerend werken. Als ze je belemmeren om te groeien, of je belemmeren om te doen wat je graag wil. Als ze ervoor zorgen dat je jezelf tegenhoudt, of niet van jezelf houdt.
Zelf bijvoorbeeld wil ik de dingen heel graag goed doen. Ben ik bang om te falen, om af te gaan. Ik wil namelijk graag door iedereen gewaardeerd worden. Dat iedereen me goed vindt, me aardig vindt. Pas als het perfect is of ik het zeker weet, dan doe ik het. Want stel je voor dat…

Ja wat eigenlijk…..

Ben jij je bewust van jouw gedachten?
Wanneer voel jij dat ze je tegenwerken? Wanneer voel jij een dusdanige angst dat het je tegenhoudt die stap te zetten? Je uit te spreken? Of wanneer werd je zo boos dat je geen ruimte meer voelde om te luisteren? Of wanneer voelde je je zo verdrietig dat je je terugtrok?

Een paar voorbeelden van beperkende overtuigingen zijn :
– Ik mag geen ruzie maken
– Ik kan het toch niet
– Ik ben nou eenmaal zo
– Niemand houdt van mij
– Als ik mezelf laat zien, dan wil hij/zij me niet meer
– Ik ben verantwoordelijk voor het geluk van … (vul maar in)
– Als je voor een dubbeltje geboren bent, word je nooit een kwartje
– Wie ben ik nou om,…
– Het leven is nou eenmaal een lijdensweg
– Geld is slecht

Probeer eens als je merkt dat je een blokkade voelt, na te gaan wat het is in die situatie wat je tegen jezelf zegt. Wat zijn jouw gedachten nu? En als dit een belemmerende gedachte is, een niet helpende gedachte, stel jezelf dan eens de volgende vragen:

1. Is het 100% waar? Weet ik zeker dat het waar is?
2. Stel dat het ergste gebeurt, dat dat waar ik zo voor vrees, uitkomt, kan ik dan verder?
3. Wie zou ik zijn zonder deze gedachte?

Je zult merken dat hierdoor de zwaarte van je overtuiging verminderd wordt. Natuurlijk vergt het oefening. Overtuigingen die zich gedurende je hele leven gevormd hebben, kun je niet plots uitwissen.

Maar je bewust worden van je overtuigingen, ze onderkennen is al een belangrijke eerste stap. Iedere keer als het zich weer voordoet, wees je bewust van je eigen gedachten, stel jezelf deze vragen.

En maak vervolgens heel bewust je keuze.
Kies voor dat wat helpend is voor jou. Zet die stap, zeg hoe je je echt voelt, laat jezelf zien!

Je bent het waard!

Volg ons ook via Social Media:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *